luni, 19 martie 2012

10 sfaturi pentru a evita greselile DIY

Miscarea DIY (do it yourself) a prins amploare in ultima vreme in Romania, o data cu aparitia multor magazine de profil (Praktiker etc). DIY inseamna “fa tu insuti” si se refera la a construi si instala diferite obiecte de mobilier, instalatii etc. fara ajutorul unor profesionisti, pentru a limita costurile si a avea satisfactia personala de a fi construit ceva. Sigur, entuziasmul de a instala un sifonier sau un alt obiect prin casa poate sa fie destul de contagios si destul de usor putem sa credem ca putem realiza orice, cand de fapt am putea mai mult sa stricam. Asadar, sa trecem in revista cateva reguli pe care ar trebui sa le ai in vedere inainte de a incepe sa faci transformari prin gospodarie.

  • Asigura-te ca ai toate permisele si avizele necesare pentru modificarile locuintei. Chiar si pentru o banala instalatie sau montare de antena de satelit ai nevoie de avize, fara care ai putea fi amendat sau ti-ai putea pierde asigurarea. De exemplu, daca vrei sa instalezi o pompa submersibila, vei avea probabil nevoie de avize din partea institutiilor aferente.
  • Fii sigur ca ai la dispozitie toate ustensilele si sculele de care ai nevoie inainte sa incepi munca, pentru ca daca realizezi in mijlocul unui mini santier ca-ti lipseste o anumita piesa, s-ar putea sa trebuiasca sa amani munca, lucru care ar putea distruge proiectul per ansamblu. Un inventar simplu cu toate cele necesare e mereu o idee buna.
  • Amenajeaza santierul astfel incat sa poti stoca toate materialele in mod sigur, departe de intemperii, vant si alti daunatori. Construieste poate o mica magazie in care sa adapostesti toate cele necesare sau fa loc in garaj.
  • Foloseste, pentru proiecte mai serioase, materiale de calitate si in cantitatile corecte. De exemplu, daca vrei sa faci un perete, nu fa rabat de la calitate si cantitate- daca e bine facut, acel perete te va servi zeci de ani, dar daca-l faci din carton, si acela subtire, nu poti avea prea multe sperante.
  • Inainte de a zugravi, asigura-te ca peretele e spalat si gaurile sunt astupate, altfel vei avea probleme in a da cu vopsea in mod corect. Exista substante pe care le poti pune pe perete inainte de zugraveala pentru a garanta o calitate mai buna a vopsirii.
  • Asigura-te ca folosesti, dupa caz, vopseaua potrivita si materialele potrivite, ori s-ar putea sa trebuiasca s-o iei de la capat si sa platesti mult mai mult decat ai planificat initial. Chiar daca ai cunostinte in domeniu, nu evita sa te consulti cu un prieten profesionist in acel tip de proiect- s-ar putea sa primesti sfaturi foarte valoroase.
  • Siguranta si sanatatea pe primul loc. Cu totii ne simtim poate mai priceputi si puternici (poate chiar norocosi) decat suntem, dar nu trebuie sa neglijam siguranta la locul de munca. De exemplu, daca vrei sa instalezi un hidrofor, asigura-te ca incaperea in care il instalezi e destul de solida pentru a rezista, ca uneltele pe care le folosesti  sunt functionale, ca luminile functioneaza corect etc.
  • Masoara de 2 ori si taie o singura data. Cand vine vorba de materiale, e foarte important sa folosesti cantitatea corecta. Oricum, daca ai nedumeriri cu dimensiunile, mai bine taie mai lung decat mai scurt, pentru ca intotdeauna poti scurta materialul, dar nu il poti face mai lung daca e nevoie.
  • Cunoaste-ti limitele. La nivel de mesteri amatori, limitele noastre sunt atinse rapid. Pentru binele tau si al proiectului, opreste-te cand ajungi intr-un punct in care nu te mai descurci. E absolut merituos daca ai rezolvat 40% sau 60% dintr-un proiect- ai economisit si bani si ti-ai crescut si respectul de sine.
  • Nu-ti “da corigenta” pe propria casa. Daca nu ai facut niciodata nimic din punct de vedere al constructiilor, nu debuta pe propriul apartament. S-ar putea sa strici mai mult decat sa repari, asa ca e mai bine sa iti faci ucenicia pe langa un prieten mai experimentat sau sa il rogi sa te ajute.

  • pompa submersibila, hidrofor

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu