Sunt din ce in ce mai putini astazi cei care folosesc un calorifer obisnuit in detrimentul unui sistem de incalzire in pardoseala de exemplu. Sau cei care se bazeaza numai pe curentul electric provenit din centrale si nu isi mai achizitoneaza panouri fotovoltaice. Si daca stam sa ne gandim putin putem obtine caldura extrem de multa intr-o casa friguroasa printr-o combinatie inedita ce implica si panouri infrarosu pe langa alte surse de incalzire. Pe scurt trebuie sa facem eforturi ca sa putem reimprospata natura, sa-i lasam timp sa se regenereze, timp in care noi refolosim materiale deja uzate, ajutand astfel la protejarea mediului.
Un bun exemplu pentru acest lucru sunt centrale cu peleti ce folosesc rumegus si alte resturi de materiale lemnoase pentru producerea energiei termice. Peletii sunt obtinuti la presiuni inalte si obtin densitati de doua ori mai mari decat cea a lemnului verde uscat , ceea ce inseamna o putere calorica cu 20-30% mai mare decat a oricaror materiale disponibile pe piata. Inlocuiesc practic cu succes lemnul. Singurul lor dezvantaj fiind ca se pot infunda din cauza cenusei mult mai repede decat o centrala normala pe lemne. Alte metode de a incalzi apa in locuinta ta sunt si panouri solare, pompe cu caldura. Aceste metode pot fi folosite aproape gratis in Romania datorita programului casa verde, acest program ofera subventii celor ce isi procura si isi achita astfel de sisteme ( pana la 6000-8000 ron in functie de solutia aleasa ).
De exemplu 8000 de ron primiti de la stat la instalarea pompelor de caldura. Ideea este urmatoarea, trebuie in primul rand sa nu aveti datorii la bugetul de stat. Apoi trebuie sa va cumparati, achitati si montati centrala, apoi se executa documentatia si se trimit actele aferente la ministerul mediului. Apoi se asteapta recuperarea sumei investite. Credem noi ca este un program destul de bun si asta datorita potentialului urias pe care il are Romania in dezvoltarea energiei regenerabile. Si asta nu o spunem noi ci forurile abilitate europene. Trebuie sa conservam padurile noastre, si trebuie sa avem grija de natura, toti fac eforturi considerabile in afara pentru a face acest lucru. Pentru mai multe informatii urmariti cu atentie programul casa verde 2012. Trebuie sa ajutam la conservarea naturii acestei tari si zic eu ca se poate mai ales cand practic e aproape gratis.
Intr-o societate in care este incurajat consumul energia este de regula un bun pe care il au majoritatea si il considera esential. Dar totodata mediul are de suferit din aceasta cauza, asta datorita modului poluant de rafinare si de depozitare a deseurilor acestor produse. Multi spun astazi ca a avea masina electrica este o dovada de spirit ecologic, dar aceia uita probabil ca peste 60% din energia produsa la nivel mondial are la baza consumul de combustibili fosili sau mai rau consumul de materiale radioactive.
Exista multe programe avantajoase care se dezvolta la nivel mondial in ceea ce priveste consumul considerat iresponsabil de energie, pentru ca reusim intr-un scurt timp sa secatuim planeta de resurse si tot nu reusim sa avem toti parte de ea. Programul casa verde face parte si el din initiative guvernamentale ce are ca scop conservarea energiei si acolo unde nu se reuseste se induce folosirea ei cu grija pentru ca nu este inepuizabila si astfel nu ne va mai ajunge mult timp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu